Tudományos Fantasztikum

Címkefelhő

2017 (1) 50 árnyalat (1) Accounting (1) adventuregames.hu (1) Alex Garland (1) Alien (1) Android (1) Annihilation (1) Apes (1) aquaman (1) Area 51 (1) Arrow (1) Atlantis (1) Audi (1) batman (1) bdsm (1) Bellum Atlantis (1) Bioshock (1) blade runner (1) Blade Runner 2049 (1) Bound (1) Cartman (1) Castlevania (1) CGI (1) Christopher Reeve (1) Crisis (1) Cristopher Nolan (1) crossover (1) CW (1) Cyberpunk (1) cyberpunk (1) Cyrsis (1) Daft Punk (1) dance (1) DC (1) Deadalic (1) Death Stranding (1) Deponia (1) Désiré (1) dreams (1) Earth-X (1) echolokáció (1) edge of tomorrow (1) Edith Finch (1) Egyiptom (1) egzotikus sziget (1) Elysium (1) erotika (1) Expedício (1) Far Cry (1) fekete-fehér (1) Fénymotor (1) Final Fantasy (2) Final Fantasy 15 (2) Final Fantasy XV (2) Finding Paradise (1) Flash (1) flash (1) Flex (1) FPS (1) Fractured but Whole (1) Game Awards (1) Godzilla (1) Guillermo del Toro (1) Harrison Ford (1) Hellboy (1) Hétköznapi Vámpírok (1) Hideo Kojima (2) holnap határa (1) horror (2) igazság ligája (1) iPhone (1) James Dashner (1) Jeff Bridges (1) Jeff VanderMeer (1) Jodie Foster (1) justice league (1) kalandjáték (1) karácsony (1) Kate Walker (1) Kevin Spacey (1) kiberpunk (1) Kingsglaive (1) Kojima (1) last frontier (1) Legends (1) Lemony Snicket (1) Leslie L. Lawrence (1) Lucasarts (1) Luna (1) Majmok bolyhója (1) Marvel (1) Matt Damon (1) Men of Steel (1) Metal Gear Solid (3) Metro (1) Metro 2033 (1) MGS (1) Microids (1) Mijazaki Hajao (1) Moszkva (1) narratíva (1) Natalie Portman (1) Netflix (2) Neuromancer (1) New Kid (1) nextgen (1) Nyx (1) Olivia Wilde (1) Oscar Isaac (1) ouya (1) Pac man (1) Pc (1) Perception (1) Philip K. Dick (1) Planet (1) Playstation 3 (1) poind and click (1) posztapokaliptikus (1) ps4 (1) Ps4 (3) Psycho Mantis (2) PS Plus (1) Ps Plus (1) QTE (1) Ragnarök (1) rák (1) RAM (1) Ready Player One (1) Riddick (1) Róma (1) RPG (1) RPG maker (1) Ryan Gosling (1) S-RPG (1) Santa Monica (1) sci-fi (1) Season 2 (1) Series Of Unfortunate Events (1) sétaszimulátor (1) Sierra (1) Solid Snake (3) Sony (1) South Park (1) Square (1) Square-Enix (1) Stargate (1) star wars (1) Station (1) Supergirl (1) superman (1) Superman (1) Superman Returns (1) Super Mario (1) Switch (1) Syberia 3 (1) Szárnyas Fejvadász (1) T.R. Salty (1) tablet (1) tacoma (1) telltale (1) természetfeletti (1) TGA (1) The Ralm (1) Thor (1) Time (1) To the Moon (1) Tron (1) Tron Legacy (1) Twilight (1) Ubisoft (1) UFO (1) Űrgammák (1) Útvesztő (1) vámpírok (1) Vándorló Palota (1) videojáték (1) Waititi (1) Witchfire (1) wonder woman (1) X-men (1) X360 (1) Xbox One X (1) Zack Snyder (1) Címkefelhő

Kövess minket a Facebookon

Társoldalak

A balszerencse továbbra is csak úgy áramlik

2018.04.05. 21:54 TrishtanAG

lemony_s2.jpg

Lemony Snicket szörnyen förtelmes, vagy förtelmesen szörnyű regénysorozatából már 2004-ben készült egy hangulatos, bár a könyvektől erősen eltérő filmfeldolgozás, ami leginkább Jim Carrey túlzott ripacskodásáról és Emily Browning hajfelkötős mutatványairól volt emlékezetes. Aztán tavaly tavasszal elindult a Netflix sajátgyártású sorozat-feldolgozása, ami olyan volt, mintha Tim Burton és Wes Anderson együtt indult volna valami durva tripre. Pár napja pedig megérkezett a teljes második évad Olaf gróf és a három árva balszerencsés ténykedéséről.

a-series-of-unfortunate-events-season-2-01.jpg

Miután megmagyarázhatatlan és eléggé véres módon elfogytak a számba vehető gyámok, a Baudelaire gyerekek egy roppant vidám bennlakásos iskolában folytathatják a bujdoklást az örökölt vagyonukra pályázó gonosztevő (és amatőr színész, meg az elmaszkírozás nagymestere) Olaf gróf (a felismerhetetlenségig elcsúnyított Neil Patrick Harris) elől. Bár a szigorú brit oktatási intézményekre hajazó iskolában nem leányálom az élet (a gyerekeknek az árvák számára fenntartott vityillóban kell lakniuk, de ha új szerencsétlenek jönnének, akkor szintet léphetnek és beköltözhetnének a lomtárba), hamarosan új barátokra lelnek a Quagmire-hármasikrekben, akik szintén elvesztették a szüleiket egy háztűzben a harmadik testvérükkel egyetemben. Nem mellesleg náluk van a titokzatos messzelátó másik fele, amit összerakva és megfejtve talán lehull a lepel a két család közös titkáról. Ennek természetesen nem örülne a minden lében kanál gróf, és magát Genghis néven tesitanárnak álcázva ott szívatja szerencsétlen gyerekeket, ahol csak tudja.

a-series-of-unfortunate-events-season-2-review-4.jpg

Ebben a szokásos bűnbandája/színtársulata mellett nagy segítségére van az intézmény igazgatója is, akit jobban érdekelnek a hegedűszóló koncertjei (nem mintha tudna játszani a hangszeren), mint a diákjai sorsa. A felnőttek közül egyedül a helyi könyvtáros, a könyvekhez képest jelentősen átalakított szereppel bíró Olivia Caliban (Sara Rue) és Larry (Patrick Breen), a nagyon titokzatos szervezet nagyon titokzatos, általában pincérként felbukkanó tagja segíti a Baudelaire árvákat valahogy túlélni a gróf legújabb tervét. Aminek a részleteit nem fejteném ki, elvégre az iskolai kaland a megszokottak szerint csupán két részt tesz ki a tízből, és nem maradna sok izgalom, ha tovább mesélném a történetet.

the-baudelaire-and-quagmier-children.png

Annyit talán elmondhatok, hogy jó szokás szerint a grófék csipetcsapata lebukik a „fejezet” végére, így mind ők, mind az árvák továbbállnak újabb kalandok felé. Ebből is sejthető, hogy az írók, bár nem teljesen szabatosan, de követik a regények felépítését. Tehát egy ideig, ahogyan az előző évadban is, nem látunk mást, mint hogy a gyerekek új gyámok fennhatósága alá kerülnek (akik szokás szerint nem teljesen normálisak, de már a jóhiszeműség se nagyon mondható el róluk az első évadbeliekkel szemben), megjelennek a grófék, álcázzák magukat a helyi viszonyoknak megfelelően, hogy aztán megpróbálják rátenni a kezüket a fiatalokra meg az örökségükre. Aztán lassan elkezd megváltozni a történet felépítése. Egyrészt az évad harmadik részében Olafhoz csatlakozik kivételesen nem alsóbbrendű beosztottként, hanem teljes értékű gonosztevőként Lucy Punch karaktere (nem árulom el a nevét, mert spoiler lenne), aki némileg felborítja az eddigi menetrendet: mivel ő kőgazdag, neki nem az örökölhető vagyonra, hanem teljesen másra fáj a foga.

Másrészt Olaf rájön, hogy az nem eléggé jó módszer, hogy mindig elteszi láb alól az árvák gyámjait (elvégre van, hogy egy teljes falu tölti be a pozíciót), sokkal hasznosabb, ha befeketíti az ifjú Baudelaire-éket, így senki se fog hinni nekik.  Ebből adódóan az évad utolsó harmadában felborul minden, és az eddigi menetrend lecserélésre kerül egy elvont road-tripre, ami során a gyerekeknek valahogy tisztázniuk kell magukat, meg kell találniuk az elrabolt barátaikat, és meg kell fejteniük elhunyt szüleik titkos szervezetének, a V.F.D-nek a titkait. Ebben segítségükre lesz a könyvtáros hölgy és Larry mellett Lemony Snicket testvére, Jacques (Nathan Fillion sziporkázik, mint mindig) is. A megváltozott történetmesélés miatt az évad ezen része talán kevésbé kiszámítható, mint az előtte lévő epizódok, így amellett, hogy jól szórakozunk, még lehet egy kicsit izgulni is rajta. Ahogyan a teljes évadon is. Az első szezon talán egyik legnagyobb gondja volt, hogy ha nem is teljesen ugyanúgy, de a háromnegyedével már találkozhattunk kicsivel több mint egy évtizede a mozivásznon, így nem sok izgalommal szolgált (a könyvek ismerőinek meg pláne, de most maradjunk a filmnél, mint médiumnál). Maximum a sötét humornak és a kedvelhető alakításoknak köszönhető, hogy érdemes volt átverekedni magunkat az eddig még meg nem filmesített történetrészekig. A második évaddal ugye már nincsen ilyen probléma, teljes mértékben most láthatjuk először mozgásban az általa elmesélt történetet.

a-series-of-unfortunate-events-season-2-image-3.jpg

Ha már színészi játék, az most is egészen kiemelkedőre sikeredett, mind a direkte ripacsra vagy idiótára vett felnőtt szereplőknél, mind az egyedül épeszűnek tűnő gyerekeknél. Olaf gróf és szedett-vedett bandája hajszálpontosan ugyanolyan, mint amilyen az első etapban volt: gonoszak, hótbuták és néha viccesek. Míg az előbbi mindvégig sziporkázik és nagymértékben viszi a show-t (Mr. Harris még egy jól időzített „Így jártam anyátokkal” poént is ellő, amit azért nagyon nem láttam jönni), addig az utóbbiak valószínűleg a temérdek új karakter jelenléte miatt mintha némileg háttérbe lennének szorítva (amit leginkább a kampókezűnél sajnáltam, ő talán a legjobb fej közülük). A legtöbb változás és fejlődés a gyerekeknél vehető észre. Már nem csak az eddigi sablonjaikat kellett hozniuk, miszerint van a gyors eszű Violet (Malina Weissman), a sokat olvasó Klaus (Louis Hynes) és a folyton szarkasztikus gügyögéseket produkáló Sunny-csecsemő (Presley Smith), hanem a történetmesélési ciklus megtörésével a viselkedésük is új irányokat vesz. Lehetne mondani, hogy karakterfejlődésről van szó az esetükben, de maximum negatív előjellel. A jól nevelt, alapvetően jóhiszemű fiatalok az évad közepére szinte csak magukkal törődő, a céljaik iránt akár másokon (de legalábbis azok érzelmein) átcsörtető, közel olyan érzéketlen alakokká válnak, mint amilyen negatív képet pont a gróf próbál elterjeszteni róluk. És ezt a legeslegvégéig észre se veszik magukról. Szerencsére ez egy erkölcsi tanmese, minek köszönhetően azért megállnak, mielőtt egy valódi gonosztettet elkövetnének (de nem baj, Olaf gróf bármikor kész átlökni őket a határon).

screen-shot-2018-02-23-at-10_01_08-pm.png

Az évad hangulata mintha jóval sötétebb lenne, mint az első esetében. Ez leginkább amiatt lehet, hogy bár mintha kevesebb lenne a balszerencsés esemény, amikor azok bekövetkeznek, már egy jól felépített, egészen megkedvelt karakterrel történnek meg és nem valamelyik random gyámmal, akik csak eleve azért vannak a sztoriban, hogy Olaf kikészítse őket. A borús hangulatra erősít a látványvilág is, ami ugyanolyan ötletesre és sajátosra sikeredett, mint az előzményben. Méghozzá nem véletlenül: az egyik showrunner nem más ugyanis, mint Barry Sonnenfeld, akinek nem csak a Men in Black látványvilágát, hanem az Addams Family-jét is köszönhettük. Kár, hogy szemmel láthatóan csökkentett költségvetésből dolgozhattak a trükkmesterek, ami a könnyen észrevehető épített díszletekben és a sokszor fapadosnak tűnő CGI-ben látszik a leginkább. Még szerencse, hogy a varázst a helyére zökkenti a zenei anyag, ami a sok borús dallam mellett a két részenként átalakuló főcímből és a gróf zseniális kornyikálásaiból áll össze. Inkább amolyan Lemony Snicket-féle sajátosság, mintsem negatívum, de nem árt némi elvont látásmód a sorozat felhőtlen élvezetéhez. Ebben szerepet játszik az is, hogy az eredetileg gyerekeknek írt alapanyagból dolgozó mű teli van sok olyan gyermeteg bugyutasággal, amitől egy felnőtt csak forgatja a szemét, ellenben dúskál az olyan eseményekben is, amiktől meg ha egy fiatal nem is áll meg a fejlődésben, de elindul némileg hátrafele benne, az tuti. Emiatt kissé nehéz belőni a célközönséget, de a gyermeteg lelkű felnőttek meg az érettebb fiatalok biztos nagyon élvezik. Erre pedig a második évadban 5 könyvnyi, 10 részben előadott történet átélésében van lehetőségük (jövőre érkezik a maradék regényt tartalmazó harmadik évad, aztán tuti nekiállnak az előzmény trilógia feldolgozásának is).

 

Tehát a Balszerencse áradásának második évada egy hangulatos, összességében szórakoztató alkotásra sikeredett, ami bár néha ide-oda ingadozik a mélydepressziót okozó és a roppant debil történések között, mégis egy kellemes élmény lehet mindenkinek, aki leül elé. Mondjuk, az élvezetét némileg megnehezítheti, hogy viszonylag komolyabb angol ismeret szükséges hozzá; nem irigylem azt az egyetemistát, akinek például Lemony Snicket nyelvtörős mondatait kell majd magyarra ültetnie a Netflix megbízásából.

4.png

Szólj hozzá!

Címkék: Netflix Season 2 Lemony Snicket Series Of Unfortunate Events

A bejegyzés trackback címe:

https://tudfan.blog.hu/api/trackback/id/tr6913813028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.