Tudományos Fantasztikum

Címkefelhő

2017 (1) 50 árnyalat (1) Accounting (1) adventuregames.hu (1) Alex Garland (1) Alien (1) Android (1) Annihilation (1) Apes (1) aquaman (1) Area 51 (1) Arrow (1) Atlantis (1) Audi (1) batman (1) bdsm (1) Bellum Atlantis (1) Bioshock (1) blade runner (1) Blade Runner 2049 (1) Bound (1) Cartman (1) Castlevania (1) CGI (1) Christopher Reeve (1) Crisis (1) Cristopher Nolan (1) crossover (1) CW (1) Cyberpunk (1) cyberpunk (1) Cyrsis (1) Daft Punk (1) dance (1) DC (1) Deadalic (1) Death Stranding (1) Deponia (1) Désiré (1) dreams (1) Earth-X (1) echolokáció (1) edge of tomorrow (1) Edith Finch (1) Egyiptom (1) egzotikus sziget (1) Elysium (1) erotika (1) Expedício (1) Far Cry (1) fekete-fehér (1) Fénymotor (1) Final Fantasy (2) Final Fantasy 15 (2) Final Fantasy XV (2) Finding Paradise (1) Flash (1) flash (1) Flex (1) FPS (1) Fractured but Whole (1) Game Awards (1) Godzilla (1) Guillermo del Toro (1) Harrison Ford (1) Hellboy (1) Hétköznapi Vámpírok (1) Hideo Kojima (2) holnap határa (1) horror (2) igazság ligája (1) iPhone (1) James Dashner (1) Jeff Bridges (1) Jeff VanderMeer (1) Jodie Foster (1) justice league (1) kalandjáték (1) karácsony (1) Kate Walker (1) Kevin Spacey (1) kiberpunk (1) Kingsglaive (1) Kojima (1) last frontier (1) Legends (1) Lemony Snicket (1) Leslie L. Lawrence (1) Lucasarts (1) Luna (1) Majmok bolyhója (1) Marvel (1) Matt Damon (1) Men of Steel (1) Metal Gear Solid (3) Metro (1) Metro 2033 (1) MGS (1) Microids (1) Mijazaki Hajao (1) Moszkva (1) narratíva (1) Natalie Portman (1) Netflix (2) Neuromancer (1) New Kid (1) nextgen (1) Nyx (1) Olivia Wilde (1) Oscar Isaac (1) ouya (1) Pac man (1) Pc (1) Perception (1) Philip K. Dick (1) Planet (1) Playstation 3 (1) poind and click (1) posztapokaliptikus (1) ps4 (1) Ps4 (3) Psycho Mantis (2) PS Plus (1) Ps Plus (1) QTE (1) Ragnarök (1) rák (1) RAM (1) Ready Player One (1) Riddick (1) Róma (1) RPG (1) RPG maker (1) Ryan Gosling (1) S-RPG (1) Santa Monica (1) sci-fi (1) Season 2 (1) Series Of Unfortunate Events (1) sétaszimulátor (1) Sierra (1) Solid Snake (3) Sony (1) South Park (1) Square (1) Square-Enix (1) Stargate (1) star wars (1) Station (1) Supergirl (1) superman (1) Superman (1) Superman Returns (1) Super Mario (1) Switch (1) Syberia 3 (1) Szárnyas Fejvadász (1) T.R. Salty (1) tablet (1) tacoma (1) telltale (1) természetfeletti (1) TGA (1) The Ralm (1) Thor (1) Time (1) To the Moon (1) Tron (1) Tron Legacy (1) Twilight (1) Ubisoft (1) UFO (1) Űrgammák (1) Útvesztő (1) vámpírok (1) Vándorló Palota (1) videojáték (1) Waititi (1) Witchfire (1) wonder woman (1) X-men (1) X360 (1) Xbox One X (1) Zack Snyder (1) Címkefelhő

Kövess minket a Facebookon

Társoldalak

A szárnyatlan fejvadász legújabb kalandjai

2017.10.12. 10:31 TrishtanAG

bladerunner_logo.jpg

Igazán bátor vállalkozásba kezd az a rendező, aki egy 35 éves, mára nem csak klasszikus, hanem kult-státuszba emelkedett filmnek szeretné a folytatását úgy elkészíteni, hogy az eredeti iránt megszállottan rajongók és az azóta felnőtt új generációs mozinézők igényeit is ki tudja elégíteni. Elnézve az amerikai jegyeladásokat, ez a bravúr nem sikerült az utóbbi évek legfeltörekvőbb rendezőjének, Denis Villeneuve-nak. Ettől függetlenül a Blade Runner 2049 még lehet egy jó sci-fi film, ugye?

Röviden: lehet. Hosszabban meg tessék tovább olvasni.

bladerunner2048_2.jpg

A Szárnyas Fejvadász világa erősen megváltozott az elmúlt 3 évtized során. A nem nagyon megbízható replikánsokat gyártó Tyrell vállalat összeomlott a nem sokkal az eredeti film eseményei után bekövetkezett 10 napos áramszünet során. A sötétségbe megváltóként érkezett Niander Wallace (a szokásához híven elmebeteg Jared Leto), aki újraszervezte a replikáns gyártást és új, az eddigieknél sokkal engedelmesebb modelleket vezetett be, akik segítségével az emberiség immáron kilenc kolóniába is át tudott telepedni az egyre túlzsúfoltabb és élhetetlenebb Földről. A vidám jövőkép útjába csak az elöregedett Nexus-8 modellek állnak (tuti Android fut rajtuk), akiknek a likvidálására a Los Angeles-i rendőrség a legújabb modellekből állított fel kivégzőosztagot, akarom mondani fejvadászcsapatot. Ide tartozik Ryan Gosling lelketlennek tervezett, de komoly személyiségproblémákkal küzdő K ügynöke is. K (tiszta Men in Black) egy átlagos fejvadászat során elintéz egy, az erősen elmaszkírozott Dave Bautista által megszemélyesített replikánst, akinek a kertjében aztán egy elásott ládára bukkan. A ládában pedig egy 30 éve halott nő maradványai lakoznak. Egy nőé, aki replikáns volt, mégis a szülésbe halt bele. K meg is kapja feladatul a főnökétől, hogy kerítse elő a létezésével a tudománynak ellentmondó gyermeket és likvidálja, mert csupán a létével romba döntheti a viszonylag békés társadalmi berendezkedést.

 bladerunner2048_1.jpg

Nem annyira ismert tény, de az eredeti Blade Runner címnek még a magyar Szárnyas Fejvadászhoz képest is kevesebb köze van a mozgóképhez, amire ráhúzták a nevet. A Bladerunner (így egybeírva) ugyanis eredetileg egy 1974-ben megjelent orvosos/disztopikus sci-fi regény volt Alan E. Nourse tollából (nálunk Pengefutár címen jelent meg). A könyvből a legendás drogfüggő író, William S. Burroughs készített forgatókönyvet, ami olyannyira elvontra sikeredett, hogy évekig porosodott a Warner valamelyik raktárjának a leghátsó polcán anélkül, hogy bárki hozzá mert volna nyúlni. Aztán eljött a ’80-as évek eleje, Ridley Scott nagyban dolgozni kezdett egy sci-fi noir filmen Philip K. Dick „Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?” kisregénye alapján. A mozi forgatókönyvírója pedig felfigyelt Burroughs elfelejtett forgatókönyvére, megtetszett neki a címe, és gyorsan rá is beszélte Scottot a használatára. Így lett az elektronikus bárányokból pengefutár.


Az események ezt követően felgyorsulnak, akarom mondani, belassulnak, ugyanis a film innentől kezdve megpróbálja megidézni az elődje szellemiségét, az meg szintén nem egy gyorsvonat sebességével robogott. K, akinek a legtöbb húsvér-robottal ellentétben van rendes neve is, ráérősen nyomozgat a világ megsemmisítésével fenyegető ügyben, miközben szabadidejében virtuális barátnője bonyolult lelkivilágát ápolgatja. Amúgy elég vicces, hogy ez a hologram-leányzó a legemberibb szereplő az egész filmben; nagy kár, hogy a második felére erősen leredukálódik a szerepe, mintha elfelejtette volna a forgatókönyvíró, hogy létezik. Nem akarok spoilerezni, de szinte csak statisztaként van a végén arra felhasználva, hogy Gosling fejvadásza tudjon min szomorkodni (és még előre a szánkba is rágják, hogy szomorkodni fog miatta, nehogymár legyen egy kis meglepetés). A film utolsó fél órája nem csak emiatt, de sok más okból is teljesen olyan, mintha más írta volna, mint az előtte lévő két órát. Valószínűleg a stúdiónál szólhattak, hogy így is extrahosszú a film, ideje gyorsan elvágni a szálakat, betenni a kötelező gonosz-leszámolós akcióorgiát, és elhinteni pár új szálat is a lehetséges folytatást beharangozandó. Nem valószínű, hogy meg fog történni, de nagyon ráférne az utolsó harmadra némi rendezői bővítés. Legalább a hologram-lány és Deckard szerepét tekintve.

bladerunner2048_7.jpg
Jajj, most lelőttem a poént, hogy szerepel a moziban az eredeti szárnyas fejvadász is erősen megöregedve. Bár olyan nagy titkot biztos nem árultam el vele, elvileg Mr. Ford hónapokig fel-alá járta Budapestet tavaly ősszel a forgatás során. Aki nem egy barlangban töltötte az idejét, hogy minden infót elkerüljön a filmről, annak semmi meglepetés nincs ebben. Kár, hogy Deckard szerepe szinte csak egy hosszúra nyúlt kameóra sikeredett. Érdemben nem nagyon ad hozzá a történethez, szinte csak jelzésértékként van jelen, hogy tényleg a Blade Runner folytatását nézzük éppen és nem egy random scifit. Tudom, hogy már nem ő a főszereplő, de akkor is. A színészi játékok amúgy teljesen rendben vannak, Gosling jól hozza a tipikus noir-nyomozót; Robin Wright a kissé karót nyelt, szigorú, de a felszín alatt mégis érző rendőrfőnököt kiválóan megtestesíti; ahogyan a nálunk ez idáig eléggé ismeretlen Ana de Armas is nagyon jó a virtuális barátnő, Joi szerepében. Kár, hogy Jared Leto nagyjából ugyanazt a szerepet játssza az elmúlt évek során, a mostani gonosz megtestesítése se lehetett nagy kihívás a számára. Szintén kár, hogy a másodszámú gonoszt, Mr. Wallace jobbkezét Sylvia Hoeks már teljesen faarcúan adja elő (biztos komolyan vette a rendezői utasítást, hogy őneki most egy robotot kell játszania). Nincs a rosszfiúk oldalán olyan erős jelenlét, mint az eredeti filmben.

bladerunner2048_5.jpgA film képi világára ellenben egy rossz szavunk se lehet. Tökéletesen sikerült a látványtervezőknek és a cgi-mágusoknak azt a látványt reprodukálniuk, amit már 30 éve is mindenki imádott. A folyton ködben úszó vidéki táj, a végtelen esőfelhőtől szenvedő, a többi közül irreálisan kimagasló épületekkel tarkított városi látkép, a radioaktív porköddel takart Las Vegas-i szoborcsoportok mind hozzák azt a futurisztikus filmnoir látványt, amit egy ilyen címmel rendelkező alkotástól elvárunk (plusz pont azért, hogy a repülő autók megvalósítása direkte kissé esetlen, mintha csak egy ’80-as évekbeli filmtrükköt néznénk). Bárcsak a nagyvárosról készült közeliek élettelibbek lettek volna! Annak ellenére, hogy ezen jelenetek nagy része valódi épületekben és utcafrontokon forgott, mégsem tűntek valószerűnek. Nem lehetett elveszni a nagyvárosi életben, egy percre se ragadott magával a varázs, hogy ott lettem volna a 30 évvel későbbi alternatív jövőben. A zenei szekció és az általa erővarázsolt atmoszféra ezzel szemben igazán kiváló lett. Sokszor fedezhetünk fel részleteket, vagy teljes számokat is a vangelisi elődből, de Hans Zimmer új szerzeményei is teljesen rendben vannak (bár mintha néha kissé rátenyerelt volna a láncfűrészre/torzítóra). Érdekes lehet majd látni, hogy pár év múlva lesz-e akkora rajongótábora az albumnak, mint amekkora az eredetinek volt.

bladerunner2048_8.jpg

A végére már csak az a kérdés maradt, hogy érdemes-e beülni a filmre. Megveszekedett Philip K. Dick és az eredeti Blade Runner rajongóinak ez kissé kérdéses, mert nem biztos, hogy így szeretnék viszontlátni rajongásuk tárgyát. Számukra legyen a mai napig vitatéma, hogy Deckard replikáns-e vagy sem, és ne robbantsa a képükbe egy újonnan jött rendező, hogy vannak ám nem rövidéletű Nexus modellek is. Ha valakinek nincsen házioltára az eredeti alkotásnak szánva, akkor már nyugodtabban beülhet a filmre, mert egy viszonylag jól összerakott, majdnem a végéig intelligens akció-sci-fit láthat. Az meg manapság elég ritka. Pláne két és fél órában. A Blade Runner 2049 nem tökéletes film, és nem is valószínűsíthető, hogy az elődjéhez hasonlóan még két változatban csiszolnak rajta, de a valaha készült legjobb hivatalos fanfiction. Egy mozijegy árát simán megéri.

4.png

Mindenféle izgalmas témában olvashattok tőlem az AG-n is.

 

1 komment

Címkék: blade runner Ryan Gosling Harrison Ford Philip K. Dick Szárnyas Fejvadász Blade Runner 2049

A bejegyzés trackback címe:

https://tudfan.blog.hu/api/trackback/id/tr8812956271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.10.13. 22:22:06

Ez alapos poszt volt. Tetszett. A film túl lassú és vontatott, de Villeneuve -től nem lehetett mást várni. Egy mozijegyet viszont igy is megér, egyetértek.