Tudományos Fantasztikum

Címkefelhő

2017 (1) 50 árnyalat (1) Accounting (1) adventuregames.hu (1) Alex Garland (1) Alien (1) Android (1) Annihilation (1) Apes (1) aquaman (1) Area 51 (1) Arrow (1) Atlantis (1) Audi (1) batman (1) bdsm (1) Bellum Atlantis (1) Bioshock (1) blade runner (1) Blade Runner 2049 (1) Bound (1) Cartman (1) Castlevania (1) CGI (1) Christopher Reeve (1) Crisis (1) Cristopher Nolan (1) crossover (1) CW (1) Cyberpunk (1) cyberpunk (1) Cyrsis (1) Daft Punk (1) dance (1) DC (1) Deadalic (1) Death Stranding (1) Deponia (1) Désiré (1) dreams (1) Earth-X (1) echolokáció (1) edge of tomorrow (1) Edith Finch (1) Egyiptom (1) egzotikus sziget (1) Elysium (1) erotika (1) Expedício (1) Far Cry (1) fekete-fehér (1) Fénymotor (1) Final Fantasy (2) Final Fantasy 15 (2) Final Fantasy XV (2) Finding Paradise (1) flash (1) Flash (1) Flex (1) FPS (1) Fractured but Whole (1) Game Awards (1) Godzilla (1) Guillermo del Toro (1) Harrison Ford (1) Hellboy (1) Hétköznapi Vámpírok (1) Hideo Kojima (2) holnap határa (1) horror (2) igazság ligája (1) iPhone (1) James Dashner (1) Jeff Bridges (1) Jeff VanderMeer (1) Jodie Foster (1) justice league (1) kalandjáték (1) karácsony (1) Kate Walker (1) Kevin Spacey (1) kiberpunk (1) Kingsglaive (1) Kojima (1) last frontier (1) Legends (1) Lemony Snicket (1) Leslie L. Lawrence (1) Lucasarts (1) Luna (1) Majmok bolyhója (1) Marvel (1) Matt Damon (1) Men of Steel (1) Metal Gear Solid (3) Metro (1) Metro 2033 (1) MGS (1) Microids (1) Mijazaki Hajao (1) Moszkva (1) narratíva (1) Natalie Portman (1) Netflix (2) Neuromancer (1) New Kid (1) nextgen (1) Nyx (1) Olivia Wilde (1) Oscar Isaac (1) ouya (1) Pac man (1) Pc (1) Perception (1) Philip K. Dick (1) Planet (1) Playstation 3 (1) poind and click (1) posztapokaliptikus (1) ps4 (1) Ps4 (3) Psycho Mantis (2) Ps Plus (1) PS Plus (1) QTE (1) Ragnarök (1) rák (1) RAM (1) Ready Player One (1) Riddick (1) Róma (1) RPG (1) RPG maker (1) Ryan Gosling (1) S-RPG (1) Santa Monica (1) sci-fi (1) Season 2 (1) Series Of Unfortunate Events (1) sétaszimulátor (1) Sierra (1) Solid Snake (3) Sony (1) South Park (1) Square (1) Square-Enix (1) Stargate (1) star wars (1) Station (1) Supergirl (1) superman (1) Superman (1) Superman Returns (1) Super Mario (1) Switch (1) Syberia 3 (1) Szárnyas Fejvadász (1) T.R. Salty (1) tablet (1) tacoma (1) telltale (1) természetfeletti (1) TGA (1) The Ralm (1) Thor (1) Time (1) To the Moon (1) Tron (1) Tron Legacy (1) Twilight (1) Ubisoft (1) UFO (1) Űrgammák (1) Útvesztő (1) vámpírok (1) Vándorló Palota (1) videojáték (1) Waititi (1) Witchfire (1) wonder woman (1) X-men (1) X360 (1) Xbox One X (1) Zack Snyder (1) Címkefelhő

Kövess minket a Facebookon

Társoldalak

Videojátékokkal a drogmaffia ellen

2016.12.19. 13:37 TrishtanAG

Mágia – drogok – videojátékok.


Ezen három dolog alapesetben eléggé távol esik egymástól, de az utóbbi évek egyik legfontosabb urban fantasy-jének mégis sikerült egy kalap alá hoznia őket.


flex.jpgA Flex a miénkhez kísértetiesen hasonlító világban játszódik, azzal az „aprócska” különbséggel, hogy a modern, technikai civilizációval párhuzamosan létezik a mágiahasználók egyre növekvők köre annak ellenére, hogy a varázshasználói létben nincs nagy köszönet. Az öreg kontinens ugyanis mára egy elsivatagosodott, amolyan varázs-pusztította Mad Max helyszínként létezik az Európa-szerte évszázadokon keresztül kontrollálatlanul zajló mágiahasználatnak köszönhetően; Amerika pedig szeretné elkerülni, hogy földjein démonok tomboljanak a szétzilált valóság romjain, ezért az USA teljes területén tiltott a mágia bárminemű használata. Természetesen, mint minden tiltott gyümölcs, a varázslás is nagymértékben piszkálja az átlagember fantáziáját. Nem is ok nélkül: a nagyobb erővel rendelkező, illegalitásba vonult mágusok ugyanis képesek az erejük esszenciáját egy kristályos formájú anyagba, a flexbe lepárlani, amit aztán a fizetőképes érdeklődő felszippanthat, és ideig-óráig maga is varázshasználóvá válhat.  A tűzzel-vassal irtott drog a történelem legveszélyesebb illegális szere: a mágia használatának ugyanis meg kell fizetni az árát. Az Univerzum nem nézi jó szemmel, ha egy botcsinálta varázsló megpróbálja megpiszkálni a világ működését, durván odacsap a renitens alakoknak. Például ha egy kezdő mágus úgy dönt, hogy kacsalábon forgó palotát rittyent össze magának, miért ne alapon, akkor igen esélyes, hogy a díszes építmény pár órányi használat után összedől, magával rántva a környék többi épületét, és olyan utcatüzet okoz, amiben áldozatául esik párezer ártatlan civil is. Emiatt, a fluxnak nevezett visszahatás miatt üldözi a hatóság az összes varázs- és flex használót.

Ebben a vidám közegben éli életét Paul Tsabo, egy botcsinálta, de ünnepelt ex-mágusvadász, aki reflektorfényből menekülve egyszerű hivatalnokként próbálja túlvészelni a hétköznapokat, amin nem segít a friss válása és az a tény sem, hogy pár hónappal ezelőtt észrevette, hogy a munkájához kapcsolódó mágikus képességek jelentek meg nála; magyarán bürokrata-mágussá vált. Az új képességeit erősen visszafogva próbálgatja, elvégre lebukni se szeretne, se mondjuk romba dönteni egy árvaházat, ami az erejének köszönhetően jut olcsó felújításhoz. Paul simán eldagonyázna a középszerű biztosítási ügynökök varázslatos világában, ha nem történne egy tragédia. De történik. Egy nagyban flex-trippelő drogosra lesújtó flux felgyújtja a lakóházat, ahol Paulék lakása is van, és a férfi hatéves kislánya, Aliyah igen súlyos égési sérüléseket szenved.  A lány műtétei rettenetes összegeket emésztenek fel, amit Paul nem mer varázslattal csökkenteni, ellenben hamar a flex iránt fogékony alvilág ölelő karjaiban találja magát, amikor rájön, hogyan tudna az erejével könnyen és gyorsan pénzt „elővarázsolni.” Közben a háttérben mozgatja a szálakat egy titokzatos erővel rendelkező mágus, Anathema, akinek szemmel láthatóan nem okoz gondot a leglabilisabb embereknek is ingyen osztogatni a legpusztítóbb módon visszarúgó flexet.

flex_mario.jpgA történetben Marionak nagy szerepe van...


Aliyah állapotának okozója után kutatva Paul eljut a húszas éveiben lévő, gyorskaján és pixelrengetegen tengődő kissé túlsúlyos Valentine-hoz, akinek felbukkanásával egy igen szokatlan szereplő mutatkozik be. A lány ugyanis videojáték-mágus. Az ötletes, de a középszerből éppen csak kissé kiemelkedő regény itt csap át abba a zsenialitásba, aminek köszönhetően évek múlva is emlékezni fog rá, aki olvasta. Egy videojáték-mágus ugyanis egész pontosan arra képes, amit a neve sugall: életre kelti kedvenc játékai szereplőit, helyszíneit, eseményeit. Komoly spoilerek nélkül sorolnám csak, de fontos szerepe van a történetben a New Super Mario Bros.-nak, a Grand Theft Autonak, a Resident Evilnek, a Mortal Kombatnak (mondjuk azt már kissé túlzásnak éreztem még én is, amikor a főgonosszal az ismert mélyhangú Fight! elhangzása után csapnak össze hőseink), és a Metal Gear Solidnak. Sőt, ez utóbbira két teljes fejezet is épül (lesz itt felülnézetben sétáló ellenfelektől Psycho Mantis agymenéséig minden). Mindezt a szerző nagyon okosan építi bele a cselekménybe. Pár évvel ezelőtt a Ready Player One volt az a regény, ami a játék, film és sci-fi kultúrát helyezte a középpontjába. Csak amíg a disztopikus, nagyrészt egy MMO-ban játszódó könyv kissé átesett a digitális ló túloldalára azzal, hogy szinte minden második mondatában győzködte az olvasókat, hogy mennyire is a geek olvasóközönségnek szól, addig a Flex világába szépen belesimul, teljesen hétköznapinak tűnik a játékok jelenléte. Igen, 2015-ben (az angol kiadás megjelenésekor) nem ciki, ha egy regénybeli apuka a regénybeli kislányától megkérdezi, hol tart a Super Marioban. Valószínűleg az olvasók 99 %-a mosolyogni fog a játékos utalásokon és jeleneteken, mert korunk popkultúrájának olyannyira részévé vált a videójáték-szcéna, mint amennyire például a ’80-as évekének a tesztoszterontól tocsogó akciófilmek (aminek köszönhetően a regény megjelenhetett volna akkor is, csak nem Marios, hanem Terminatoros utalásokkal lenne teli). Végre itt egy mű, ami ezt kimondja, és végtelen természetességgel épít rá.

flex_mantis.JPG...ahogyan Psycho Mantisnak is.


A magyar kiadás sajnos néhány sebből vérzik, ugyanis a kiadótól szokatlanul sokszor találkozhatunk a regényben hunglish, vagy egyszerűen magyartalan mondatokkal. Eredetileg nem akartam pontos példát említeni erre, mert szinte elég bárhol felütni a könyvet ahhoz, hogy 2-3 bekezdésen belül találjunk fura szöveget, de volt egy rész, ahol szemmel láthatóan halvány lila gőze nem volt a fordítónak, hogy mit is akart a szerző. Az egyik jelenetben Valentine úgy gondolja, hogy az őket autóval üldözők elől úgy lóghatnak meg a legkönnyebben, ha beveti azt a képességét, ami minden kockának a nedves álma lenne ilyen helyzetben: GTA-zik egy kicsit velük. Angolul ennél a résznél az “I’m Grand Theft Auto, Paul. They can’t catch me.” szerepel, ami tükörfordításban persze, hogy „Én a Grand Theft Auto vagyok, Paul. Nem tudnak elkapni” lett. Igen, szó szerint ezt jelenti a mondat, ellenben magyarul nem sok értelme van (bár lehet, hogy vannak, akik Excelnek, vagy Pasziánsznak szeretik képzelni magukat időnként), a képzavar igen egyszerűen feloldható lenne, például: „GTA módban vagyok, Paul”.  Ellenben piros pont jár azért, hogy mind a klasszikus, mind az újabb játékcímek és szereplők maradtak az eredeti nyelven. Szerencsére nem fogunk olyannal találkozni, hogy Aliyah nagyban nyomkodja a Szuper Márió Testvéreket, miközben az apja együtt kommandózik Őrült Sáskával és Kemény Kígyóval.


Na de kinek is ajánlható a Flex? Kapásból adná magát a válasz, hogy a megrögzött játékosoknak mindenképpen. Ellenben inkább azt mondanám, hogy mindenkinek, aki szereti az izgalmakkal teli történeteket, a videojátékos körítés csak olyan ínyenc összetevő, ami kiemeli a hasonszőrű urban fantasy-k közül, de nem kell megrögzött „kockának” lenni a mű élvezetéhez.

 

Ferrett Steinmetz: Flex
Agave Könyvek, 2016
384 oldal
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
ISBN: 9789634191155

Szólj hozzá!

Címkék: Super Mario Flex Metal Gear Solid Solid Snake Psycho Mantis

A bejegyzés trackback címe:

https://tudfan.blog.hu/api/trackback/id/tr6712057809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.