Tudományos Fantasztikum

Címkefelhő

2017 (1) 3 koponya (1) 50 árnyalat (1) Accounting (1) adventuregames.hu (1) Alex Garland (1) Alien (1) Android (1) Annihilation (1) Apes (1) aquaman (1) Area 51 (1) Arrow (1) Atlantis (1) Audi (1) batman (1) bdsm (1) Bellum Atlantis (1) Bioshock (1) blade runner (1) Blade Runner 2049 (1) Bound (1) Cartman (1) Castlevania (1) CGI (1) Christopher Reeve (1) Crisis (1) Cristopher Nolan (1) crossover (1) CW (1) cyberpunk (1) Cyberpunk (1) Cyrsis (1) Daft Punk (1) dance (1) DC (1) Deadalic (1) Death Stranding (1) Deponia (1) Désiré (1) dreams (1) Earth-X (1) echolokáció (1) edge of tomorrow (1) Edith Finch (1) Egyiptom (1) egzotikus sziget (1) Elysium (1) erotika (1) Expedício (1) Far Cry (1) fekete-fehér (1) fenimore fillmore (1) Fénymotor (1) Final Fantasy (2) Final Fantasy 15 (2) Final Fantasy XV (2) Finding Paradise (1) Flash (1) flash (1) Flex (1) FPS (1) Fractured but Whole (1) Game Awards (1) Godzilla (1) Guillermo del Toro (1) Harrison Ford (1) Hellboy (1) Hétköznapi Vámpírok (1) Hideo Kojima (2) holnap határa (1) horror (2) igazság ligája (1) iPhone (1) James Dashner (1) Jeff Bridges (1) Jeff VanderMeer (1) Jodie Foster (1) justice league (1) kalandjáték (2) karácsony (1) Kate Walker (1) Kevin Spacey (1) kiberpunk (1) Kingsglaive (1) Kojima (1) last frontier (1) Legends (1) Lemony Snicket (1) Leslie L. Lawrence (1) Lucasarts (1) Luna (1) Majmok bolyhója (1) Marvel (1) Matt Damon (1) Men of Steel (1) Metal Gear Solid (3) Metro (1) Metro 2033 (1) MGS (1) Microids (1) Mijazaki Hajao (1) Moszkva (1) narratíva (1) Natalie Portman (1) Netflix (2) Neuromancer (1) New Kid (1) nextgen (1) Nyx (1) Olivia Wilde (1) Oscar Isaac (1) ouya (1) Pac man (1) Pc (1) Perception (1) Philip K. Dick (1) Planet (1) Playstation 3 (1) poind and click (1) point and click (1) posztapokaliptikus (1) ps4 (1) Ps4 (3) Psycho Mantis (2) Ps Plus (1) PS Plus (1) QTE (1) Ragnarök (1) rák (1) RAM (1) Ready Player One (1) remaster (1) Riddick (1) Róma (1) RPG (1) RPG maker (1) Ryan Gosling (1) S-RPG (1) Santa Monica (1) sci-fi (1) Season 2 (1) Series Of Unfortunate Events (1) sétaszimulátor (1) Sierra (1) Solid Snake (3) Sony (1) South Park (1) Square (1) Square-Enix (1) Stargate (1) star wars (1) Station (1) Supergirl (1) Superman (1) superman (1) Superman Returns (1) Super Mario (1) Switch (1) Syberia 3 (1) Szárnyas Fejvadász (1) T.R. Salty (1) tablet (1) tacoma (1) telltale (1) természetfeletti (1) TGA (1) The Ralm (1) Thor (1) Time (1) To the Moon (1) Tron (1) Tron Legacy (1) Twilight (1) Ubisoft (1) UFO (1) Űrgammák (1) Útvesztő (1) vámpírok (1) Vándorló Palota (1) videojáték (1) Waititi (1) Witchfire (1) wonder woman (1) X-men (1) X360 (1) Xbox One X (1) Zack Snyder (1) Címkefelhő

Kövess minket a Facebookon

Társoldalak

A szem rágógumija ilyen rágós még sosem volt

2016.09.06. 09:27 TrishtanAG

Avagy ilyen egy két órás Audi reklám

2016-08-10_12.png

A Square Soft/Square Enix igen makacs, ha a filmvászon meghódításáról van szó. Kezdődött ugye az egész a 2001-es Within Spirittel, ami hiába volt a korát rengeteg évvel megelőző CG-orgia, a számítógépes grafika szerelmesein kívül nem nagyon lelt értő közönségre, így hiába szerették a kritikusok, hatalmas pénzügyi bukta lett (majdnem Final lett tényleg az a Fantasy, a Sony pénzügyi segítségének köszönhető, hogy máig létezik a franchise, és hogy a kis japán fejlesztőcégből hatalmas kiadó válhatott évekkel később). 2005-ben aztán betámadta a DVD piacot a szintén letaglózó látványt és durván nulla sztorit felvonultató Advent Children, melyből a pár évvel későbbi Complete Editionnel együtt már sok milliót értékesítettek, de valamiért mégis leálltak az ázsiai CG-mágusok a filmkészítéssel, és tehetségüket az egyre kiforrottabb játékbeli átvezetők farigcsálásában élték ki. Ezidáig. Ugyanis a novemberben érkező, 10 (!) éve készülő Final fantasy XV-höz kiadtak egy animet és egy egészestés, számítógép generálta rajzfilmet is (elvégre valahogy vissza kell termelni a többszörösen újrakezdett projekt árát). Ezen írásban ez utóbbit elemeznénk egy kicsit, mert a sok hibája ellenére meglehetősen szórakoztató (plusz már megint majd' lemászik a képernyőről a grafikája), és egy halom tehetséges magyar művész is dolgozott rajta.

new_world_ffxv.jpg

A film történetéről nem lesz könnyű beszámolni, mert az a fura helyzet áll fenn, hogy egyrészt előzménye az ősz végén megjelenő játék sztorijának, másrészt párhuzamosan fut vele. Az átláthatóságot szintén nem könnyíti meg a sok sebből vérző írás és az igen furán használt vágások sem (de ezekről majd később). A film (és a játék is) Eos varázslatos világában játszódik, ahol a múltban békésen fért meg egymás mellett a technika és a mágia is (FF7, FF8, khm), de mára ez utóbbi ereje erősen megkopott, köszönhetően az agresszor szerepében tetszelgő Niflheim birodalomnak, ami a fejlett masinériákkal támogatott hadseregével módszeresen dózerolta le a környék varázshasználó népeit az elmúlt 100 évben. A megállíthatatlan vérengzés utolsó célpontja Lucis királysága, amit a látványosan mindent beborító varázsfala és az elpusztult szomszédos országok menekültjeiből toborzott elitsereg, a Királygárda (Kingsglaives) véd. A glaive Regis királytól (hangja Sean Bean, ami előre vetíti a karakter későbbi sorsát :( ) kapja a hatalmát, méghozzá szó szerint: az uralkodótól kölcsönzött manából tudnak firat, thundarat, némi shellt meg egy nagyon menő késdobálós teleportálós képességet, a warpot használni harc közben a gárdatagok.

square-enix-announces-cgi-final-fantasy-movie-kingsglaive-starring-game-of-thrones-ca-913252.jpg

Niflheim uralkodója, Iedolas Aldercapt (David Gant), belátva, hogy a két fél ereje nagyjából kiegyenlített, egy különös békeajánlatot tesz Lucis számára: a birodalom magához csatolja a királyság összes területét, kivéve a fővárost, Insomniat, ahol békében élhetnek a százéves háború ellenére szépen prosperáló gazdaságot létrehozó (még Audi gyáruk is van!) lucisiak. Az ajánlatot pedig a 12 évvel ezelőtt elrabolt Tenebrae-i hercegnő, Lunafreya (Lena Headey, akit gondolom, nem kell bemutatni senkinek) és Regis király fia, Noctis (aki éppen a haverjaival kocsikázik valahol vidéken, ugye) házasságával kívánják szentesíteni. Természetesen, mint minden jó fantasy történetben a Trónok Harca óta, a háttérben egy percre sem állnak le a politikai machinációk, és mindkét fél megpróbál túljárni a másik eszén. Niflheim továbbra sem mond le arról, hogy eltörölje Lucis királyságot a Föld Eos színéről, Regis király meg mindent megtesz, hogy biztosítsa a fia és a királysága jövőjét a gonosz agresszorokkal szemben. Ebben pedig segítségére lesz az egyik glaive, Nyx Ulric (angol hangja: Aaron Paul, aki egy kiváló színész, de ahányszor megszólalt a filmben, ez a jelenet jutott az eszembe), aki bár eléggé kétbitesen látja a világot (vannak a rossz emberek meg a jó emberek), egészen jó kis hőssé kupálódik ki a legvégére annak ellenére, hogy a kezdetekor szinte csak sodródik az eseményekkel.

Nem akarok sokat spoilerezni a sztoriból, mert eléggé vékonyra sikeredett a forgatókönyv azon része, ami nem az akcióelemeket boncolgatja, hanem a kevéske mondanivalót próbálja átadni a nézőnek. Kár, hogy az atomfizikától egészen messze lévő történet elmesélésével is kissé hadilábon álltak az SE-nél, ugyanis a film első fele olyannyira lyukacsos, mint egy ementáli sajt. Több olyan jelenetet is láthatunk, aminek egyszerűen nincsen vége. Nagyon jó példa erre az első nagy csata, melynek zárásául a hódítók bevetnek egy kolosszus méretekkel megáldott daemont (egy Emerald Weapont), ami szépen elkezdi pozdorjává zúzni a harcoló felek katonáit állástól függetlenül. Nyx és barátai szembeszállnak a döggel (a józan eszükre hallgatva valójában nagyban menekülnek előle), aztán vágás jön, a harcoknak vége, mindenki megy a dolgára. Hogy hőseink mégis hogyan úszták meg a felhőkarcoló méreteivel megáldott lénnyel való konfliktust, az gondolom, majd kiderül a játékból. Mivel többször is láthatunk ilyen helyzetet, nagyon az az érzésem, hogy egyszerűen fogták és egymásba fűzték azokat az átvezető jeleneteket, amiket az FF 15-ben is láthatunk majd, ezzel kialakítva a film első jó 1 óráját. A módszerrel csak az a baj (az olcsójános fíling mellett), hogy az amúgy sem túlmagyarázott sztori így még érthetetlenebbé válik néhol (én például sokáig nem értettem Luna szerepét, aztán leesett, hogy semmi köze sincs se Niflheim-hez, se Lucishoz, hanem egy harmadik ország hercegnője); valószínűleg így akarták kissé homályosabbá tenni a minimális bonyolultsággal rendelkező cselekményt, csak aztán sikerült átesni a ló túloldalára.  Szerencsére a második óra jóval kiegyensúlyozottabb, bár nehéz dolguk nem volt az íróknak, ugyanis szinte csak futkosást, harcokat, meg mindenféle egyéb akciójeleneteket láthatunk, ezeknek pedig kifejezetten mesterei a japán mesélők.

 maxresdefault.jpg

A negatívumok után mondanék némi jót is a Kingsglaive-ről, mert azok is találhatóak azért benne. Kezdjük rögtön a grafikával. Emlékszem, 2001-ben mennyire tátott szájjal bámultam, ahogyan Aki Ross majd lemászott a vászonról a kisvárosi mozi vetítőtermében (mind az öten majd elájultunk tőle, akik láttuk aznap; hát tényleg nem volt egy bombasiker, na), aztán fanboyosan sikongattam, amikor Cloud összecsapott a félig romba döntött Midgar fölött Sephiroth-al 2005-ben. Most pedig megint ujjongva nézhettem egy közel két órás CG-szépséget. A film grafikája ugyanis egyszerűen lenyűgöző. A most elérhető streames verziók sajna bitrátában nem valami erősek, de így is teljesen fotorealisztikusnak hatnak a helyszínek, többször is elfelejtettem, hogy nem a valóságot látom (külön dicséretet érdemel a magyar Digic Pictures csapat, ami nagyrészt az első nagy csatán és több kisebb jeleneten dolgozott). A karakterek is kifejezetten szépek, de nem tűnnek annyira élő embernek, mint amennyire a 2001-es film szereplői látszódtak annak idején (valószínűleg az eltelt 15 év technológiai fejlődésének köszönhetően ma már teljesen más a tűréshatárunk). Érdekesség, hogy mindegyik szereplőhöz három színészre volt szükség: egyre, aki a hangját adta, egyre, akinek a mozgását rögzítették és egyre, akinek a testalkatát, arcát és a bőrét 3D-s szkennerrel digitalizálták be.

wybby7r-noscale.jpg

 Zeneileg is rendben van az alkotás, mindig az adott helyzethez illő dallamokat hallhatunk, bár emlékezetes muzsikának csak az a kettő mondható, ami a játékhoz kapcsolható (az egyik a nálunk leginkább a Kingdom Heartsról ismeretes Yoko Shimomura-féle Somnus, a másik a klasszikus FF-téma átdolgozása). A hangulat is rendben van (mégiscsak egy Final Fantasy-ról beszélünk), néha kifejezetten jó érzés volt látni a temérdek fanservice-t és easter egget, amit a filmbe csempésztek. Egy kis Cerberus itt, egy kis Ultros ott. Hőseink természetesen gillel fizetnek a csibeburgerért, a furgonjukra pedig Speedy Chocobo van felfestve :). Az egyetlen hangulatromboló elem talán az egyáltalán nem bújtatott reklámok használata. Azt még elnéztem volna, hogy a királyi család minden tagja egy full extrás Audival furikázik (nem csak úgy néz ki, tényleg Audi), de hogy a gyártóval még Insomnia közterei is össze legyenek plakátozva (ékes német nyelvű szlogennel, mert úgy az igazi).  Ennyire látványosan szemet kiszúróan én még nem láttam filmben oda nem illően megjelenni reklámokat (most képzeljük el, hogy Frodó Budweiser sörrel koccint Gandalffal, Luke pedig a Nike cipőjének köszönhetően tud olyan kecsesen szaltózgatni)!

Felvetődik a kérdés, hogy kinek ajánlható a film. Nem könnyű rá válaszolni, mert ahogyan a fentiekben olvasható, temérdek baj van a Kingsglaive: Final Fantasy XV-tel, mégis olyan sajátos bájjal rendelkezik, ami miatt érdemes megtekinteni. Persze, aki már tűkön ülve várja a játék megjelenését, az semmiképpen se hagyja ki, mert legalább megismerkedhet az alapokkal és a háttérvilággal.

 

Ituneson itt nézhető a film (ehhez jár magyar szinkron is!), Google Playen meg itt (a Playstation Store-ból itthon valamiért nem elérhető most).

 

 3.png

 (3/5)

Szólj hozzá!

Címkék: Sony Audi CGI Luna Final Fantasy Square-Enix Square Final Fantasy XV Final Fantasy 15 Kingsglaive Nyx

A bejegyzés trackback címe:

https://tudfan.blog.hu/api/trackback/id/tr5911680575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.